Hondencoaching

 

 

Wat is  hondencoaching?

In de hondencoaching speelt het natuurlijke gedrag van de hond een centrale rol. Aan kinderen wordt gevraagd opdrachten of oefeningen te doen samen met een hond. Vaak wordt gevraagd contact te leggen met de hond (het samen te doen). Kinderen worden op hun eigen, authentieke gedrag aangesproken en de hond maakt dit gedrag zichtbaar. Het effect van dit zichtbare gedrag wordt benoemd. Het natuurlijke gedrag van de hond zorgt ervoor dat het gedrag van het kind gespiegeld wordt. Door het steeds opnieuw oefenen met de hond wordt het kind de mogelijkheid geboden om alternatief gedrag te leren. Gevolg is dat ontwikkeling op gang komt. Experimenteren, gedragsalternatieven oefenen en daartoe uitgedaagd of uitgenodigd worden is een van de essenties van coaching door honden aan kinderen. Door te doen ervaart het kind en komt het tot exploratie en daarmee tot ontwikkeling. 

 

Jolanda: Hoe ziet hondencoaching met kinderen eruit

‘Onze honden dagen je graag uit, ze zoeken grenzen op waar dat nodig is, confronteren je door je te negeren, gaan hun eigen gang waar het niet mogelijk is in verbinding met jou te gaan.

Ben je echt/congruent aan dat wat je naar buiten toe laat zien of klopt er iets nog niet? Als ik mijn honden observeer zie ik dat zij voortdurend oordelen, een inschatting maken van een situatie en dan een keuze maken. Ze zijn naar mensen toe niet statusgevoelig. Niet onder de indruk van je mooie kleding, je taalgebruik, je uiterlijk. Het interesseert ze niet of je sportief bent of een buikje hebt, groot bent of klein. En ja, op die manier (ver)oordelen ze je niet.

Maar wat ik het meest opvallend vind is dat honden je nooit en dan ook echt nooit zullen KWETSEN. Ze gaan je nooit belachelijk maken, kleineren, lelijke dingen teruggeven om zelf te 'kicken' op het effect dat het heeft op de ander. En dat maakt dat het contact met de hond tijdens een sessie altijd veilig voelt.

Je bent goed zoals je bent. Ten alle tijden in al je imperfectie. En dat geeft lucht en ruimte om vanuit mildheid te kijken naar datgene waarin jezelf nog naar verandering zoekt, waar je een volgende stap wilt zetten, jezelf beter wilt leren kennen en begrijpen. Je mag groeien...met ondersteuning van de hond en de coach - uiteraard.”

Voor wie

Kind met (licht) autisme
Kind met ADHD of ADD

Kinderen die gepest worden
Kinderen met faalangst

Kinderen die niet lekker in hun vel zitten
Maar iedereen is welkom die niet in een hokje past!