Faalangst

Faalangst bij kinderen en (jong)volwassenen

Faalangst komt veel voor. Alle jongeren zijn bijvoorbeeld wel bang om te falen. Dat is normaal. Het motiveert hen om beter hun best te doen.

Als een kind extreem bang is om te falen, kan dat een probleem worden. We noemen dit negatieve faalangst. Het kind wordt dan zo gespannen dat het zich niet goed meer kan concentreren, veel meer fouten maakt of zelfs helemaal niets meer kan. Deze angst komt vooral voor op school.

Waarom helpt coachen met dieren bij faalangst?

Tijdens het coachen met dieren leert het kind dat het zelf invloed heeft op een situatie. Door met een hond of paard te werken, merkt een kind direct dat wat hij doet effect heeft op de hond. Want een hond/ paard reageert altijd, ze spiegelen gedachten en emoties van het kind.

Maar het allerbelangrijkste is dat een hond of paard onvoorwaardelijke liefde geeft. Een hond/paard vergeeft de fouten die je maakt. Ze willen ook altijd weer met je werken en iets opnieuw proberen. Ze wijzen het kind niet af. Dat zorgt voor een veilig en ontspannen gevoel bij een kind. Dit gevoel van veiligheid is belangrijk voor goede behandeling van angst en stress.

 

 

Jolanda: “Bij ons kan je kind spelenderwijs met de paarden of honden bezig zijn of een ochtend op de boerderij komen helpen. Een dier oordeelt niet is er onvoorwaardelijk. Een dier  kan troost en steun bieden. Een kind krijgt zelfvertrouwen als het paard of de hond doet wat je vraagt. “