Wie ben ik

Ik ben Jolanda Waanders, kindercoach met behulp van paarden en honden. Ook coach ik volwassenen die inzicht in hun eigen gedrag willen hebben. De dieren als hulp coach maken het coachen laagdrempeliger en plezierig. Een dier oordeelt niet en is onvoorwaardelijk. Het dier spiegelt gedrag en zodra je dit inziet en gedrag verandert , verandert de reactie en interactie.

 

„Ik ben in 2001 begonnen en in de loop der jaren is het uitgegroeid met allerlei activiteiten. Bij de Ponyvriendjes staat het plezier voorop. Coaching is wel de basis en al spelenderwijs leren de kinderen omgaan met paarden én leren ze zichzelf beter kennen. Dat laatste is één van de mooie aspecten van de lessen. Het zijn dan ook met name al kinderen die bij mij aankloppen omdat ze elders net buiten de boot vallen. Zo geef ik  les aan kinderen die bijvoorbeeld autistisch zijn, faalangst hebben, gepest worden, onzeker of hoogsensitief zijn of driftaanvallen hebben. „Bij paarden, en ook bij mijn twee honden, voelen kinderen zich veilig. Ze krijgen meer zelfvertrouwen, leren hun grenzen beter te stellen en vooral ook leren ze dat ze er mogen zijn. Als je met een paard bezig bent, is het belangrijk dat je duidelijk bent. Ik heb veel ervaring in coaching van kinderen met autisme, ADHD en faalangst. Iedereen is welkom bij de ponyvriendjes. Ik kijk per kind en samen met het kind wat de juiste aanpak is, waar ze zich goed bij voelen en waar ze blij van worden.”   

 

De paarden kunnen altijd vrij rond lopen en hebben allemaal een schuilstal,  

de paarden worden bitloos  gereden.  En hebben geen ijzers, maar lopen op blote voeten en worden natuurlijk bekapt. 

We proberen zoveel mogelijk aan hun natuurlijke behoefte te voldoen.

 

 

Opleidingen en cursussen die ik heb afgerond:

- Pedagogisch medewerker met paarden 

- orun paardrij instructrice

- Pas coach (paard als spiegel)

- Honden spiegel coach

- Epona coach certificaat (coachmethode van Linda Kohanov)

- Verschillende bijscholingen

- Cursussen over autisme

- Bedrijfshulpverlening (EHBO)

 

In 2001 heb ik de Ponyvriendjes opgericht omdat ik graag wilde dat de kinderen van de paarden gingen leren en inzicht zouden krijgen in het wezen paard.

Hierdoor merkte ik en de ouders ook dat de kinderen weerbaarder werden, meer inzicht kregen in hun eigen gedrag en vooral meer zelfvertrouwen en ook zorg dragen voor elkaar.

 

Tevens geef ik  ponyrijles volgens de Natural Horsemanship methode en grondwerklessen.

Hiervoor heb ik een jaar opleiding gevolgd en laat mij een aantal weekenden per jaar zelf coachen en bijscholen met mijn eigen paard. Ik volg geregeld lessen en workshops.